Noorderlicht Luosto - Aarnilampi

22/1/2018

Enorme noorderlicht-explosie - Rajamaa, Zweeds Lapland

17/12/2017

Dankzij een coronaal gat op de Zon en brede opklaringen konden we zondagavond 17 december in het noordoosten van Zweeds Lapland en noordwesten van Fins Lapland genieten van een ongelooflijk noorderlicht-spektakel! Onderstaande beelden zijn gemaakt in het plaatsje Muonionalusta, in Zweeds Lapland op een boogscheut van de grens met Finland.

Onderstaand 'chaotisch' filmpje, met diverse realtime uitspattingen van het noorderlicht maar ook van de maker van het filmpje (ik), geeft een impressie van hoe het is om dit spektakel te mogen beleven...

Noorderlicht-groepsreizen || Seizoen 2017-2018

Onder leiding van Noorderlichtman Ruben Weytjens

(Klik op de afbeelding voor een overzicht van de reizen)

Foto-impressie Seizoen 2016-2017

Beleef het noorden! Beleef het noorderlicht!

Via een klik op onderstaande foto komt u terecht bij het overzicht van het voorbije seizoen, met niet enkel noorderlichtfoto's maar ook foto's van de omgeving en dag-activiteiten.

Klik op de foto 

Noorderlichtverwachting korte termijn

Onderstaande verwachting is gebaseerd op de meting van zonnewindparameters door een satelliet (DSCOVR) die zich op 1.5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt.
Zodra de zonnewind deze satelliet passeert duurt het nog 30 tot 70 minuten (afhankelijk van de snelheid) alvorens die zonnewind bij de Aarde arriveert. De meetgegevens geven ons een indicatie over de mogelijke intensiteit van het noorderlicht voor verschillende breedtegraden. Het kaartje moet dus vooral als een indicatie gebruikt worden, niet als een voorspelling.

Belangrijke parameters zijn 

- Snelheid van de zonnewind. (Speed)
- Richting van het IMF (Bz) = Bepalend voor de koppeling tussen het magneetveld van de Aarde en de zonnewind.
- Dichtheid (density) = Het aantal beschikbare zonnewinddeeltjes, ongeacht hoeveel er door Bz worden binnengelaten.
- Sterkte van het IMF (Bt) = Sterkte van het magneetveld dat de zonnewind met zich meedraagt.