NOORDERLICHTREIZEN

...met het noorderlicht als kers op de taart...

Op deze pagina vindt u naast talrijke eigen foto's en video's ook allerlei informatie over het noorderlicht en de noorderlichtreizen die gegidst worden door de Limburgse weeman en noorderlichtman Ruben Weytjens.

Gedurende het noorderlichtseizoen gidst Ruben op zijn geheel eigen enthousiaste manier de diverse groepen noorderlichtjagers doorheen Fins Lapland, Zweeds Lapland, Noord-Noorwegen, Spitsbergen, IJsland en zelfs Groenland. Het noorderlichtseizoen loopt van eind augustus tot begin april. Immers zodra het voldoende donker wordt is er ter hoogte van deze locaties dagelijks kans om het noorderlicht waar te nemen. Dus zowel aan het eind van de zomer, gedurende de kleurrijke herfstperiode, tijdens de witte wintermaanden als in de prille lente kan het noorderlicht in de buurt van de poolcirkel aan de sterrenhemel dansen.


Tijdens deze begeleide reizen staat het noorderlicht uiteraard centraal en vanzelfsprekend worden de locaties zorgvuldig gekozen in functie van het noorderlicht. Lang niet elke locatie is hiervoor optimaal geschikt., waarbij er in de eerste plaats getracht wordt om zoveel mogelijk hinderlijke lichtvervuiling te vermijden. Tevens moeten er mooie locaties om het noorderlicht te zien én te fotograferen binnen een redelijke wandelafstand bereikbaar zijn. Vervolgens wordt er verbleven in de best mogelijke accommodaties die er op die locaties te vinden zijn.

Ook de activiteiten die overdag plaatsvinden zijn belangrijk en moeten passen binnen het concept waarin we streven naar een totaal-beleving in deze prachtige arctische wereld. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat het noorderlicht nog slechts de kers op de taart vormt...  De arctische wereld heeft immers ontzettend veel moois te bieden, en het noorderlicht hoort daarbij. Gedurende de reis zal Ruben dan ook veel kunnen vertellen over de arctische natuur, het weer en het klimaat.

Voorbeeld inhoud reizen winter 2017-2018

Opgelet: Ruben Weytjens is géén tour operator. Ruben Weytjens zorgt wél voor de producties van de reizen die worden ontwikkeld in samenwerking met Studio Arctic en onze partners ter plaatse.
Laplandspecialist Voigt Travel zorgt voor de boekingen, verzekeringen, verdere communicatie en bijvoorbeeld ook de tickets en het reisbescheiden.

Inbegrepen: Rechtstreekse vluchten, transfers, accommodatie, ontbijt, diner, diverse safaris, gids en eventueel dagelijks noorderlichtjagen met Ruben Weytjens. 

Voorlopig schema winter-seizoen '21-'22

Beste reiziger,

Momenteel wordt er zeer druk gewerkt om alle reizen voor volgende winter zo snel mogelijk boekbaar te krijgen. Zodra de dagindeling vastligt zullen ok de definitieve prijzen bekend zijn en kan er geboekt worden. In de loop van maart zou dat voor de meeste reizen moeten lukken.

Bij deze wil ik tóch al het schema meegeven van de reizen die ik zelf zal gaan gidsen. Op deze manier krijgt u alvast een idee van de mogelijke perioden en formules om mee op jacht te gaan naar het noorderlicht. Stuur me voor meer informatie of een voorreservering voor een bepaalde periode gerust een mailtje op ruben [dot] noorderlichtman [at] gmail [dot] com. Zodra de reis van uw voorkeur te boeken is wordt u gecontacteerd.

Voor het eerst zit er ook een 11-daagse reis tussen en gaan we als alles volgens plan verloopt ook tijdens de eerste week van de paasvakantie op avontuur.


Reis 1: 2 tot 9 januari 2022: Noorderlichtreis Winterwonderland "Luosto"
      Locatie: 7 nachten Luosto met een vernieuwd en exclusief programma

Reis 2: 13 januari tot 23 januari: Noorderlichtreis Lapland XL (Onze enige tour met 10 overnachtingen op 4 verschillende locaties)
      Locaties: Salla (3) - Luosto (3) - Kilpisjärvi (3) - Tankavaara (1)

Reis 3: 30 januari tot 6 februari: Noorderlichtreis "Ontdek Lapland"
       Locaties: Luosto (3) -Kilpisjärvi (3) - Tankavaara (1)

Reis 4: 6 tot 13 februari: Noorderlichtreis "Golden Circle Lapland" 
       Locaties: Tankavaara (1) - Salla (3) - Luosto (3)

Reis 5: 20 tot 27 februari: Noorderlichtreis "Op Jacht naar noorderlicht" 
       Locaties: Pallas (1) - Kilpisjärvi (3) - Luosto (3)

Reis 6: 27 februari tot 6 maart: Noorderlichtevent "Krokus"
       Locatie: 7 nachten Luosto 

Reis 7: 13 maart tot 20 maart: Noorderlichtreis "Op Jacht naar noorderlicht" 
       
Locaties: Pallas (1) - Kilpisjärvi (3) - Luosto (3)

Reis 8: 19 maart tot 26 maart: Noorderlichtfinale (Luosto)
       Locatie: 7 nachten Luosto met enkele vrije dagen om bijvoorbeeld te kunnen skiën in het winterwonderland

 

Reis 9: - Onder voorbehoud - 2 april tot 9 april: Laplandreis Arctische Lente - 1ste week Paasvakantie
     
  Onder voorbehoud: Pallas-Kilpisjärvi-Luosto


Naast de reizen die ik zélf begeleid zullen er ook nog 7 andere reizen georganiseerd worden die door één van mijn goede Arcticans-vrienden zullen worden begeleid.
Ook deze reizen zijn door mij samen met Studio Arctic en Voigt Travel ontwikkeld. Ik kan helaas niet overal tegelijk zijn maar gelukkig heb ik door de jaren heen zeer kundige andere gidsen ontdekt die deze noorderlichtreizen naar bijvoorbeeld Nurgam, Salla en Luosto (Fins Lapland) en IJsland tot in de perfect zullen begeleiden. Meer daarover op www.arcticans.be 

Groepsreizen met comfort en eigen tijd

Noorderlichtverwachting korte termijn

Onderstaande verwachting is gebaseerd op de meting van zonnewindparameters door een satelliet (DSCOVR) die zich op 1.5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt.
Zodra de zonnewind deze satelliet passeert duurt het nog 30 tot 70 minuten (afhankelijk van de snelheid) alvorens die zonnewind bij de Aarde arriveert. De meetgegevens geven ons een indicatie over de mogelijke intensiteit van het noorderlicht voor verschillende breedtegraden. Het kaartje moet dus vooral als een indicatie gebruikt worden, niet als een voorspelling.

Belangrijke parameters zijn 

- Snelheid van de zonnewind. (Speed)
- Richting van het IMF (Bz) = Bepalend voor de koppeling tussen het magneetveld van de Aarde en de zonnewind.
- Dichtheid (density) = Het aantal beschikbare zonnewinddeeltjes, ongeacht hoeveel er door Bz worden binnengelaten.
- Sterkte van het IMF (Bt) = Sterkte van het magneetveld dat de zonnewind met zich meedraagt.

Filmpjes

Enorme noorderlicht-explosie - Rajamaa, Zweeds Lapland

Op deze site kan u ook vele filmpjes terugvinden, realtime gefilmd tijdens de actiefste noorderlichtperiodes. Hiervoor gebruikte ik de Sony Alpha 7s. Zoals op 17 december 2017.
Dankzij een coronaal gat op de Zon en brede opklaringen konden we op die zondagavond in het noordoosten van Zweeds Lapland en noordwesten van Fins Lapland genieten van een ongelooflijk noorderlicht-spektakel! 

Onderstaand 'chaotisch' filmpje, met diverse realtime uitspattingen van het noorderlicht maar ook van de maker van het filmpje (ik), geeft een impressie van hoe het is om dit spektakel te mogen beleven...

Noorderlicht Luosto

24 januari 2019

Comments