Programma noorderlichtseizoen 2018-2019

Beste bezoeker,
Ook in het volgende noorderlichtseizoen, dat reeds in september begint, zal ik weer tal van verschillende noorderlichtreizen begeleiden. De meeste reisprogramma's zijn uitgebreid te bekijken op de website van mijn partner Voigt-Travel, middels een klik op de bijhorende link hier beneden. Deze reizen zijn dus ook reeds definitief te boeken.

0) Woensdag 12 september - Woensdag 19 september 2018: Noorderlichtreis Ruska Nu te bekijken en te boeken!

1) Zondag 25 november - Zondag 2 december 2018: Noorderlichtreis Samiland - Nu te bekijken en te boeken!
2) Zondag 9 december - Zondag 16 december 2018: Noorderlichtreis Kaamos - Nu te bekijken en te boeken!
3) Zondag 6 januari- Zondag 13 januari 2019: Noorderlichtreis Lapland - Nu te bekijken en te boeken!
4) Zondag 13 januari - Zondag 20 januari 2019: Noorderlichtreis Winterwonderland - Nu te bekijken en te boeken!
5) Zaterdag 26 januari - Zaterdag 2 februari 2019: Noorderlichtreis Lapland & Fjorden (1) - Nu te bekijken en te boeken!
6) Zaterdag 2 februari - Zaterdag 9 februari 2019: Noorderlichtreis Spitsbergen en Tromsø - Nu te bekijken en te boeken!
7) Zaterdag 9 februari - Zaterdag 16 februari 2019: Noorderlichtreis Poolweek Lapland - Nu te bekijken en te boeken!
8) Zaterdag 23 februari - Zaterdag 2 maart 2019: Noorderlichtreis Lapland & Fjorden (2) - Nu te bekijken en te boeken!
9) Zaterdag 2 maart - Zaterdag 9 maart 2019: Noorderlichtreis Op jacht naar het Noorderlicht - Nu te bekijken en te boeken!
10) Zondag 17 maart - Zondag 24 maart 2019: Noorderlichtreis Challenge - Nu te bekijken en te boeken!
11) Zondag 24 maart - Zondag 31 maart 2019: Noorderlichtreis Noorderlichtfinale Nu te bekijken en te boeken!

NOORDERLICHTREIZEN

...met het noorderlicht als kers op de taart...

Op deze pagina vindt u naast talrijke eigen foto's en video's ook allerlei informatie over het noorderlicht en de noorderlichtreizen die gegidst worden door de Limburgse weeman en noorderlichtman Ruben Weytjens.

Tijdens het noorderlichtseizoen gidst Ruben op zijn eigen enthousiaste manier diverse groepsreizen doorheen Fins Lapland, Zweeds Lapland, Noors Lapland en Spitsbergen. Het noorderlichtseizoen loopt van eind augustus tot begin april. Immers zodra het voldoende donker wordt is er ter hoogte van deze locaties op eender welke dag kans om het noorderlicht waar te nemen. Dus zowel aan het eind van de zomer, gedurende de kleurrijke herfstperiode, tijdens de witte wintermaanden als in de prille lente.


Tijdens deze groepsreizen staat het noorderlicht uiteraard centraal, en vanzelfsprekend worden de locaties zorgvuldig gekozen in functie van het noorderlicht. Immers lang niet elke locatie is hiervoor geschikt.
Ook de activiteiten die overdag plaatsvinden zijn echter belangrijk en moeten passen binnen ons concept waarin we streven naar een totaal-beleving in deze prachtige arctische wereld. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat het noorderlicht nog slechts de kers op de taart vormt...  De arctische wereld heeft immers ontzettend veel moois te bieden, en het noorderlicht hoort daarbij.

Fotoverslagen groepsreizen 2016-2017

In de loop van het voorjaar van 2018 zullen de nieuwe groepsreizen voor het winterseizoen 2018-2019 hier te vinden zijn.
Indien u een bericht wenst te ontvangen zodra het type reis (aanbod 2017-2018) waarnaar uw voorkeur uitgaat te boeken is, kan u even een mailtje sturen naar ruben [dot] noorderlichtman [at] gmail [dot] com

Deze reizen worden ontwikkeld in samenwerking met Studio Arctic en onze partners ter plaatse.
Laplandspecialist Voigt Travel zorgt voor de boekingen, verzekeringen, verdere communicatie en bijvoorbeeld ook de tickets en het reisbescheiden.

Nieuwe Herfst-Noorderlichtreis Lapland nu te boeken!

8-daagse reis in Luosto en Salla - September 2018

Na de successen en zeer positieve feedback van de voorbije jaren zullen we ook aankomende herfst weer op jacht gaan naar het noorderlicht in Fins Lapland! In september is de kans op noorderlicht immers net zo groot als in maart. Meer daarover in dit artikel.

Van woensdag 12 september tot woensdag 19 september combineren we exclusieve dag-activiteiten tussen de prachtige herfstkleuren met spannende nachtelijke noorderlichtjachten. We hebben dus opnieuw een mooi programma uitgewerkt waarin liefhebbers van natuur, avontuur en eventueel ook fotografie hun hartje helemaal zullen kunnen ophalen. Meer info en boekingen via mijn partner Voigt Travel middels een klik op deze link.

Foto's uit maart 2018

Noorderlichtverwachting korte termijn

Onderstaande verwachting is gebaseerd op de meting van zonnewindparameters door een satelliet (DSCOVR) die zich op 1.5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt.
Zodra de zonnewind deze satelliet passeert duurt het nog 30 tot 70 minuten (afhankelijk van de snelheid) alvorens die zonnewind bij de Aarde arriveert. De meetgegevens geven ons een indicatie over de mogelijke intensiteit van het noorderlicht voor verschillende breedtegraden. Het kaartje moet dus vooral als een indicatie gebruikt worden, niet als een voorspelling.

Belangrijke parameters zijn 

- Snelheid van de zonnewind. (Speed)
- Richting van het IMF (Bz) = Bepalend voor de koppeling tussen het magneetveld van de Aarde en de zonnewind.
- Dichtheid (density) = Het aantal beschikbare zonnewinddeeltjes, ongeacht hoeveel er door Bz worden binnengelaten.
- Sterkte van het IMF (Bt) = Sterkte van het magneetveld dat de zonnewind met zich meedraagt.

Foto's uit februari 2018

Luosto 19/2/2018 Kilpisjärvi 12/2/2018 Sommarøy 10/2/2018

Foto's uit december 2017

Enorme noorderlicht-explosie - Rajamaa, Zweeds Lapland

Dankzij een coronaal gat op de Zon en brede opklaringen konden we zondagavond 17 december in het noordoosten van Zweeds Lapland en noordwesten van Fins Lapland genieten van een ongelooflijk noorderlicht-spektakel! 

Onderstaand 'chaotisch' filmpje, met diverse realtime uitspattingen van het noorderlicht maar ook van de maker van het filmpje (ik), geeft een impressie van hoe het is om dit spektakel te mogen beleven...